İçeriğe geç

Seyyah Name Ne Anlama Gelir

Seyahatnamenin anlamı nedir?

Seyahatname olarak da adlandırılan seyahat yazısı, yazarın gezip gördüğü yerleri edebi bir üslupla anlattığı yazı türüdür.

Seyahatname adlı eserde ne anlatılmaktadır?

Seyahatname on ciltten oluşur. Bu on ciltlik eserde, bu üç kıtadaki seyahatlerini anlatır. Evliya Çelebi, ziyaret ettiği yerleri çeşitli yönlerden anlatır. Evliya Çelebi, Seyahatname’sinde ziyaret ettiği yerlerin geleneklerini, kültürünü, tarihini, mimarisini ve iş hayatını çeşitli yönlerden anlatır.

Seyahatname nedir târîh?

Seyahatname (Osmanlıca: سياحت نامه) veya Evliya Çelebi Seyahatname (Osmanlıca: اوليا چلبى سياحتنامه‌سى), Evliya Çelebi’nin 17. yüzyılda yazdığı bir seyahat kitabıdır. On ciltten oluşuyor. Seyâhatnâme ilk kez 1848 yılında Kahire Bulak Matbaası’nda Müntehâbât-ı Evliya Çelebi adıyla yayımlandı.

Seyahatname nedir din kültürü?

Osmanlı döneminde, XVII. yüzyılda yaşamış olan ünlü seyyah Evliya Çelebi’nin Seyahatname adlı eseri, dönemine kaynaklık eden ayrıntılı bir eserdir. Seyyahın ziyaret ettiği yerler ve kişilerle ilgili gözlem ve bulgularını anlattığı eseri, aynı zamanda etnografik açıdan da değerlendirilebilecek bir metindir.

Seyahatname orjinali nerede?

Gezdiği bölgede 147 dilden kelime toplamıştır. Ayrıca Evliya Çelebi’nin 10 ciltlik seyahatnamesinin yanı sıra, şu anda Topkapı Sarayı Müzesi kütüphanesinde bulunan ve 4.000 sayfa orijinal metin içeren Şakaname adlı bir eserinin de olduğunu bildirmektedir.

Seyahatname nedir islam ansiklopedisi?

Çeşitli amaçlarla yapılan seyahatler sonucu ortaya çıkan eserlerin ortak adı. Seyâhat-nâme, Arapça “seyahat etmek, seyahat etmek” anlamına gelen seyâhat (aslı siyâhat) ve Farsça nâme (risâle, mektup) kelimelerinin birleşmesinden oluşmuş olup “seyahat mektubu, seyahat eseri” anlamına gelmektedir.

Evliya Çelebi neden seyahat etti?

Yeni yerler görmek ve yeni insanlarla tanışmak istiyordu. Bu yüzden sarayda uzun süre kalamadı. Anlattığına göre meşhur seyahatlerine bir rüya ile başladı. Muharrem 1040 (19 Ağustos 1630) Aşure gecesi gördüğü rüya şöyledir: Rüyasında İstanbul’da Yemiş İskelesi yakınındaki Ahi Çelebi Camii’ndeydi.

Evliya Çelebi tokat için ne demiştir?

Ekrem Anaç, Evliya Çelebi’nin Tokat halkı için söylediği şu sözleri hatırlar: “… halkının hepsi neşeli, coşkun insanlardır, yabancıları severler. Kırgınlık ve hileden uzak, her şeyden uzak, cömert, cömert, yumuşak huylu ve sakin adamlardır.

Evliya Çelebi rüyasında ne gördü?

Evliya Çelebi’nin seyahat sebebi olarak gösterdiği meşhur rüyasında Hz. Muhammed’i Unkapanı Yemiş İskelesi’ndeki Ahi Çelebi Camii’nde görür (1. 6b-8a).

Evliya Çelebi Mardin için ne dedi?

Sohbet. Evliya Çelebi’ye göre Mardin ismi şu anlama gelir… “Mardin Dağı’ndaki büyük bir mağaraya Yunus Nebi Tapınağı derler. Bu yüzyılda bu dağa Şahika Dağı denirdi. Bu mağaralarda bir ejderha belirdi ve Yunus Peygamber’e inanan binlerce insanı yuttu.

Evliya Çelebi Diyarbakır için ne dedi?

Sonuç olarak Evliya Çelebi’nin Diyarbakır’ı “büyük bir vilayeti olan, müreffeh bir şehir, güzel ovaları ve halkı arasında popüler kehribar kokulu toprağı, çok sayıda mezrası ve bol nimet ve bereketi olan müreffeh bir şehir”dir (2001a: 37; 2003c: 275).

Evliya Çelebi Maraş için ne demiştir?

7 Şubat 1973’te Maraş’ın adı Kahramanmaraş olarak değiştirildi. Şair Gülten Akın Maraş halkı için şöyle demiştir: “Maraş halkı su gibi akanlardır.” Ünlü Osmanlı gezgini Evliya Çelebi seyahatnamesinde Maraş halkı için şöyle der: “Sözleri Türkçedir ve halkının çoğu Türkmendir.”

Seyahatnamede ne anlatılır?

Seyahatnameler, günümüz insanına, ilgili zaman ve yerler hakkında ayrıntılı bilgiler veren seyahat raporları ve seyahat anılarından oluşur.

Seyahatname nedir, özellikleri nelerdir?

Seyahatname, seyahat anıları türünde bir kitap olarak tanımlanmaktadır. Evliya Çelebi, on ciltlik eserinde anılarını ve ziyaret ettiği yerleri yazmıştır. Otobiyografik öğeler taşıyan kitap, tamamen kurgusal bölümler de içermektedir. Kitapta ziyaret edilen yerler kronolojik olarak listelenmiştir.

Evliya Çelebi kimdir 4 madde?

Evliyâ Çelebi, Türk ve dünya tarihinin en büyük seyyahı ve seyahat yazarıdır. Aslen Kütahyalı olan Evliyâ Çelebi, 25 Mart 1611’de İstanbul’da doğmuştur. Seyyahımızın babası sarayın baş kuyumcusuydu. Dedesi Yavuzer Bey, Fatih Sultan Mehmed’in sancaktarlarından biriydi ve İstanbul’un fethine katılmıştı.

Seyahatname ve Seyyah ne demektir?

Bu tanımlardan bazıları şöyledir: TDK’ya göre seyyah; “seyyah, turist” (2011, s. 2085); “seyahat, gezinti; Seyahatname; yazarın gezip gördüğü yerlerden edindiği bilgi ve izlenimleri anlattığı eserdir” (2011, s. 2083).

Seyahatname hangi Türkçe?

Seyahatname’de iki dillilerin doğal olarak edebi Türkçe konuşmaları sağlanmıştır. Ancak bu kapsamlı eserde edebi dilin dışında konuşan iki dillilere dair de önemli örnekler bulunmaktadır. Bu yazıda, Evliya Çelebi’nin seyahatnamesinde bulduğumuz yukarıda belirtilen dil türleri hakkında öncelikle kısa bilgi vereceğiz.

Seyahatname kimin es?

Seyahatname, Evliya Çelebi’nin 17. yüzyılda yazdığı çok ünlü bir seyahatnamedir. 10 ciltten oluşur. Gerçekçi bir bakış açısıyla ele alınan olaylar, halkın anlayabileceği bir şekilde, sade ve açık, bazen fantastik bir anlatımla yazılmıştır ve halkın anlayabileceği ifadeler sıklıkla kullanılmıştır.

Evliya Çelebi seyahatnamesinde nereleri gezmiş?

Evliya Çelebi seyahatnamesi 1630 – İstanbul ve çevresi. 1640 – Anadolu, Kafkasya, Girit ve Azerbaycan. 1640 – Suriye, Filistin, Ermenistan ve Romanya. 1655 – Doğu Anadolu, Irak ve İran. 1656 – Rusya ve Balkanlar. 1663/1664 – Macaristan ve seferler.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Gaziantep Eve Gelen Escort