İçeriğe geç

Atatürkün Sanat Ile Ilgili Sözleri Nelerdir

Atatürk sanatla ilgili hangi sözleri söylemiştir?

Bir millet sanattan ve sanatçıdan yoksunsa, tatmin edici bir hayat yaşayamaz. Böyle bir millet, bir bacağı topal, bir kolu sakat, sakat ve aşağılık bir insana benzer. Bu kelimeler bile kastettiğim anlamı ifade etmeye yetmez. “Sanatsız bir millet, hayati sinirlerinin bir kısmını kaybeder.”

Atatürk’ün bilim ve sanata verdiği önemle ilgili sözler nelerdir?

İlim, fen ve irfan olan, sanat olan yere gidip öğrenmeliyiz. Okulun vereceği ilim ve irfan sayesinde Türk milleti, Türk sanatı, ekonomisi, Türk şiiri ve edebiyatı gelişecektir. Ülkemizi bir çember içine alıp dünyaya karşı duyarsız yaşayamayız.

Atatürk’ün sanata verdiği önem nedir?

– Atatürk, sanatçıların sahip olabileceği duyarlılıkla sanatın medeniyet sahasındaki gücünü hissetmiş, bu nedenle sanatın “medeni milletlerin yanında durmanın bir aracı”, sanatçının ise “kendisinde ve milletinde var olan yüksek insani nitelikleri sanatıyla ortaya çıkaran kişi” olduğunu ileri sürmüştür.

Atatürk’ün ünlü sözleri nelerdir?

Atatürk’ün Atasözleri: “Ben Türk’üm” diyene ne mutlu. Benim naçiz bedenim bir gün toza dönüşecek, ama Türkiye Cumhuriyeti sonsuza dek yaşayacak, ama ben onlara hizmet etmeyi öğretemedim. Yurtta barış, dünyada barış…•8 Mart 2022

Atatürk’ün son sözleri nelerdir?

Son sözü “Aleykümselam” oldu. 57 yıllık hayatına bir milletin yeniden doğuşunu entegre etti. Hasta yatağında bile Türkiye’yi düşünüyordu. Gazi #MustafaKemalAtatürk son günlerini Dolmabahçe Sarayı’nda geçirdi. İşte Ata’nın ölmeden önce yaşadıkları.

Sanatçı olunmaz doğulur kimin sözü?

Bir adam alim olmakla övünebilir; ama sanatçı olmakla övünmemelidir. Kişi sanatçı olmaz, sanatçı olarak doğar. Bu anlamda Atatürk şöyle der: “Beyler, hayatınızda milletvekili, milletvekili hatta cumhurbaşkanı olabilirsiniz; ama asla sanatçı olamazsınız.” Sanat, üslubun ve insanlığın özüdür.

20 Atatürk’ün bilim ve teknoloji ile ilgili en ünlü söz nedir?

Atatürk bilim ve teknolojinin önemini vurgulamıştır; yukarıda belirttiğimiz gibi bu, “Dünyada her şey için, medeniyet için, hayat için, başarı için en hakiki mürşit ilimdir.” sözüyle vurgulanmıştır. İlim ve fen dışında bir yol gösterici aramak gaflettir, cehalettir ve doğru yoldan sapmak demektir.

Atatürk sporcular için ne demiş?

Bunlardan biri, belki de en meşhuru şudur: “Ben zeki, çevik ve ahlaklı sporcuları severim.”

Bilim gerçeği bilmektir kimin sözü?

=> İlim, gerçeği bilmek demektir. => Herhangi bir eserin asıl amacına kısa ve öz bir yoldan ulaşmak istenmekle birlikte, bu yol makbuldür; mantıklı ve her şeyden önce bilimsel olmalıdır.

Atatürk’ün güzel sanatlar içinde müziğe verdiği önem nedir?

Atatürk müziğe ve sanatçılara büyük önem verirdi. Rumeli türkülerini dinlemekten hoşlansa da her tür müziği zevkle dinlerdi. Atatürk’e göre müzikle alakası olmayan canlılar insan değildir; müzik hayatın neşesi, ruhu ve zevkidir (Şekil 1).

Atatürk sanatının tanımını nasıl yapmıştır?

Atatürk, edebiyatı da güzel sanatlar arasına almış ve edebiyatı şöyle tanımlamıştır: “Söz ve manaları, yani insan zihnindeki her türlü bilgiyi ve insan karakterinin en büyük duygularını, bunları dile getirecek biçimde anlatma ve yazma sanatıdır.” Bunları dinleyen veya okuyanların eserleri çok önemlidir.”

Atatürk’ün bilimle ilgili sözleri nelerdir?

Atatürk 1920’deki konuşmasında bu konuya değinerek şöyle demiştir: “Dünyada, maddi ve manevi her şeyin ve başarının en gerçek rehberi ilimdir; bilimdir. İlimden başka bir rehber aramak pervasızlıktır; cehalettir; doğru yoldan sapmaktır.

Atatürk’ün sanat sözleri nelerdir?

– “Sanatçının temel bir kültürü olmalı ve tarihini iyi bilmesi gerekir.” – “Sanatçı el öpmez, sanatçının eli öpülür!” “Ömrünü büyük bir sanata adamış bu çocukları sevelim.” “Türk milletinin bir diğer tarihi özelliği de güzel sanatlara olan sevgisi ve üstün başarısıdır.

Atatürk’ün 2. sözü nedir?

Başarınız Cumhuriyet’in başarısı olacaktır.” “Beni görmek, mutlaka yüzümü görmek anlamına gelmez. Fikirlerimi ve duygularımı anlıyor ve hissediyorsanız, bu yeterlidir.” “Benim mütevazı bedenim bir gün mutlaka toza dönüşecektir, ancak Türkiye Cumhuriyeti sonsuza dek yaşayacaktır.”

Atatürk’ün 3 sözü nedir?

Yurtta barış, dünyada barış. Hayatta en hakiki rehber bilimdir. Egemenlik verilmez, alınır. Dünyada gördüğümüz her şeyin kadınların eseri olduğuna inanmak gerekir.

Atatürk sanatın tanımını nasıl yapmıştır bir cümlesi ile açıklayınız.?

Sanat, Türkiye Cumhuriyeti’nin çağdaşlaşma evresine geçişinde en önemli etkendir. Bu nedenle Atatürk’ün sanata verdiği önem o kadar büyüktür ki; “Sanatsız bir millet, hayat damarlarından birinin kopması demektir.” diye bir söz vardır.

Atatürk hangi özdeyişi söylemiştir?

“Benim naçizane vücudum bir gün elbet yerle bir olacaktır, ancak Türkiye Cumhuriyeti sonsuza kadar yaşayacaktır.”

Atatürk’ün bilimle ilgili sözleri nelerdir?

Atatürk 1920’deki konuşmasında bu konuya değinerek şöyle demiştir: “Dünyada, maddi ve manevi her şeyin ve başarının en gerçek rehberi ilimdir; bilimdir. İlimden başka bir rehber aramak pervasızlıktır; cehalettir; doğru yoldan sapmaktır.

Anıtkabir’de Atatürk’ün hangi sözleri var?

Kabartma Zühtü Müridoğlu’nun eseridir. Anıtkabir’in en önemli parçası olan mozoleye çıkan 42 basamaklı merdivenin ortasında “Konuşma Kürsüsü” yer almaktadır. Mermer kürsünün törensel kare cephesi dairesel geometrik motiflerle süslenmiştir ve ortada Atatürk’ün şu sözleri yer almaktadır: “Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir