Anayasa Mahkemesinin kararları kesin midir?
Anayasa’nın 153. maddesi, Anayasa Mahkemesi kararlarının “yasama, yürütme ve yargı organları, idari makamlar, gerçek ve tüzel kişiler” açısından “kesin” ve bağlayıcı olduğunu belirtmektedir. Bu hüküm; Anayasa Mahkemesi kararlarını eleştirmek ve sorgulamak veya hatta Anayasa Mahkemesi’nden üstün bir yetki iddia etmek elbette yasak değildir.
Anayasa Mahkemesine kimler itiraz edebilir?
İptal davası açma yetkisi Anayasa Mahkemesinde iptal davası açmaya ilişkin maddeye göre; Cumhurbaşkanına ve Türkiye Büyük Millet Meclisinde en çok üyesi bulunan iki siyasi parti grubuna aittir. Türkiye Büyük Millet Meclisi üye tam sayısının en az beşte birini oluşturur.
Anayasa Mahkemesi kararı temyiz edilir mi?
Olağan veya olağanüstü bir çözüm yolu değildir. Bu nedenle Anayasa Mahkemesi, adli ve idari mahkemelerin kararlarını iptal eden bir mahkeme olmadığı gibi, istinaf ve temyiz organı olarak davaları yeniden inceleme yetkisine sahip bir makam da değildir.
Anayasa Mahkemesi kararları iptal edilebilir mi?
Anayasa m.153/3. Madde ve AMK [10] 66/3. Madde, Anayasa Mahkemesinin iptal kararlarına ayrı ayrı karar verebileceğini ve bu sürenin bir yılı geçemeyeceğini hükme bağlamaktadır. Ancak, kararın yürürlüğe girmesinin ertelenmesi mahkemenin takdirinde olup zorunlu değildir.
Yargıtay Anayasa Mahkemesinin kararına uymak zorunda mı?
Dairesi. 09.05.2011 tarih ve 2011/2546 sayılı karar, 2011/3384 sayılı karar). Anayasa Mahkemesinin bu konudaki 12.12.
Anayasa Mahkemesi kararından sonra ne olur?
İhlal, yargı kararına dayanıyorsa; a. Mahkeme, ihlali ve sonuçlarını ortadan kaldırmak amacıyla yeniden yargılama için yetkili mahkemeye başvurur ve kararın verildiği mahkeme, ihlalin sonuçlarını ortadan kaldırmak için yeniden yargılama yapar ve mümkünse dosya hakkında ivedi karar vererek yeniden yargılama yapar.
Anayasa Mahkemesi kararlarına karşı nereye başvurulur?
Bireysel başvurular, başvuru sahibi, yasal temsilcisi veya avukatı tarafından şahsen yapılabilir. Bireysel başvurumu nereye yapabilirim? Bireysel başvurular; Bireysel başvuru ofisleri Anayasa Mahkemesi’nde, • mahkemelerde ve kıdemli savcılıklarda, • yabancı temsilciliklerde mevcuttur.
Anayasa Mahkemesi kararlarına yargı yolu açık mı?
İlgili madde; “Anayasa Mahkemesi’nin kararları kesindir. İptal kararları gerekçe gösterilmeden açıklanamaz. Anayasa Mahkemesi bir kanunu veya cumhurbaşkanlığı kararnamesini tamamen veya kısmen iptal ederken, kanun koyucu gibi hareket edip yeni bir uygulamaya yol açacak bir karar veremez.
Cumhurbaşkanı Anayasa Mahkemesine iptal davası açabilir mi?
1 Kıratlı, Metin: Anayasa Yargısında Somut Norm Denetimi, Ankara 1966, s.
Hatalı kesin karara karşı ne yapılabilir?
-Kural olarak, taraflar kesin olmayan kararlara karşı yalnızca olağan yasal yollara (şikayet ve temyiz) sahiptir. Ancak istisnai durumlarda, kesin mahkeme kararlarına karşı olağanüstü yasal yollara (temyiz ve yeniden yargılama işlemleri) başvurmak mümkündür.
Anayasa Mahkemesi en üst mahkeme mi?
Türkiye Cumhuriyeti Anayasa Mahkemesi (AYM), Türkiye’de anayasa denetimini yapan en yüksek yargı organıdır.
Anayasa Mahkemesi hak ihlali kararı verirse ne olur?
“(1) Esas inceleme sonunda, başvurucunun hakkının ihlal edilip edilmediğine karar verilir. İhlal kararı halinde, ihlali ve sonuçlarını ortadan kaldırmak için ne yapılacağına karar verilir. Ancak, denetimin makullüğü ihlal edilmez ve idari tedbir veya işlem şeklinde karar alınmaz.
Aym’ye iptal davası kimler açabilir?
(3) Anayasa değişiklikleri ve kanunların şekline aykırılık iddiasıyla iptal davası açma hakkı, Cumhurbaşkanı veya Türkiye Büyük Millet Meclisi üye tamsayısının en az beşte biri oranındaki milletvekilleri tarafından açılabilir.
Kazanılmış hak iptal edilir mi?
Edinilmiş haklar, geçerli yasa uyarınca bireylerin lehine doğan haklar veya yasal ilişkilerdir. Bu haklar bir kez edinildikten sonra, yasa veya idari işlemle ortadan kaldırılamaz. Hukuk sistemi, hakları ve çıkarları ve edinilmiş hakları korur.
Anayasa Mahkemesinin iptal kararlarının zaman bakımından lehe uygulanması mümkün müdür?
Bu amaçla, ilgili mahkeme kararları esas alınarak yargı mercilerinin iptal kararlarını farklı gerekçelerle değerlendirdiği ortaya konmuştur. Sonuç olarak, iptal kararlarının zaman içinde tekdüze uygulama ilkesini etkilemediği varsayılabilir.
AYM bireysel başvuru kararları bağlayıcı mı?
Başta sorduğumuz soruya dönecek olursak; Anayasa Mahkemesinin bireysel kararları, Anayasa Mahkemesinin diğer kararları gibi, şekil ve içerik bakımından kesin karar niteliğinde olup, genel olarak bağlayıcıdır.
Anayasa Mahkemesi en üst mahkeme midir?
Türkiye Cumhuriyeti Anayasa Mahkemesi (AYM), Türkiye’de anayasal inceleme yapan en yüksek yargı organıdır. Kanunların, cumhurbaşkanlığı kararnamelerinin ve Türkiye Büyük Millet Meclisi iç tüzüğünün anayasaya biçimsel ve maddi uygunluğunu inceler ve bireysel başvuruları karara bağlar.
Anayasa Mahkemesi kararları emsal teşkil eder mi?
Emsal, daha önce verilmiş bir mahkeme kararının benzer bir hukuki uyuşmazlıkta uygulanmasıdır. Anayasa Mahkemesi, Yargıtay ve Danıştay kararları gibi daha üst yargı kararları yüksek emsal niteliğine sahiptir.
İptal kararının kesinleşmesi gerekir mi?
Şimdiye kadar ele aldığımız davalarda, davalı idarenin açtığı davanın iptaline karar verildiğinde, davalı idare, kararın kesinleşmesini beklemeden gereğini yapmıştır. İdare Mahkemesi kararlarının kesinleşmesi gerektiğine ilişkin bir düzenleme bulunmamaktadır.
Tavsiyeli Bağlantılar: Mazot Fareyi Kaçırır Mı